Clean Cooking Service


Tijdens een project in India werden we letterlijk geconfronteerd met een van 's werelds grootste gezondheids- en milieuproblemen: ziekmakende rook van koken op open vuur. Dat was de aanleiding om in 2017 de Clean Cooking Service te lanceren. Een schaalbaar concept waarmee mensen de overgang maken naar schoon, rookvrij koken.

Vanuit onze Regional Units in India organiseren we awareness programma’s met als thema’s gezondheid, klimaatverandering en milieu. De productie van rookvrije cookstoves en biomassa brandstofpellets vindt er plaats en we leiden er vrouwen op die in hun eigen gemeenschappen service verlenen en voorlichting geven over efficiënt koken. Wij werken voornamelijk met vrouwen wat ons tot een ‘door vrouwen voor vrouwen’- onderneming maakt. Belangrijke designcriteria van de ecostove zijn: rookvrij, goedkoop in gebruik, zeer lange levensduur (> 10 jaar), hoog thermisch rendement, volledig lokaal te produceren (bijdragen aan de lokale economie) en maximaal recyclebaar. Ten opzichte van een open houtvuur, bespaart één cookstove jaarlijks circa 4 ton CO₂! Voor de Indiase vrouw betekent Clean Cooking een schone, lichte en rookvrije keuken. De kooktijd is veel korter en de kosten zijn laag. Bovenal hoeven er geen gevaarlijke en tijdrovende houtsprokkel-tochten ondernomen te worden.

De Indiase overheid subsidieert het gebruik van LPG. Wij als BlueMatch vinden het geen goed idee om fossiele energie te gebruiken die ook nog eens geïmporteerd moet worden. Onze methode is goedkoper in het gebruik èn 100% CO₂-neutraal; de biomassa brandstof in de vorm van pellets wordt lokaal gemaakt van landbouwafval van lokale boeren en iedereen vindt dat het bereide voedsel even goed smaakt!
BlueMatch Clean Cooking Service draagt bij aan 10 Sustainable Development Goals, zoals gedefiniert door de Verenigde Naties.
BlueMatch Clean Cooking Service draagt bij aan 10 Sustainable Development Goals, zoals gedefiniert door de Verenigde Naties.